Red Army Choir Alexandrov @Arena Stožice

Prestižna zasedba Alexandrov je v petek 10.11. nastopila tudi v razprodani Sava Center Areni v Beogradu in navdušila zbrano občinstvo, ki so ji namenili stoječe ovacije. Z grmečimi glasovi so predstavili ruske vojaške pesmi in koračnice rdeče armade ter do solz ganili napolnjeno beograjsko dvorano. S svojimi nastopi člani zbora s turnejami po vsem svetu predstavljajo bogastvo ruske kulture in očarajo z vojaškimi uniformami in ubranostjo nastopa, ki ga dopolnjujejo barvite ruske narodne noše plesalcev ter presunljivi nastopi solistov. Zbor z več kot 80-letno tradicijo velja za enega najboljših moških pevskih zborov na svetu, v Beogradu pa so zboru Alexandrov posvetili tudi park, ki bo od zdaj nosil ime po svetovno znanemu ruskemu zboru. Spominsko obeležje so svečano otvorili člani zbora, v parku pa so zasadili tudi brezo, ki je simbol novih začetkov, saj se zbor trenutno mudi na posebni turneji v spomin svojim preminulim članom, ki so se 25. decembra 2016 ponesrečili v tragičnem strmoglavljenju vojaškega letala v Črno morje.

Rusko obrambno ministrstvo je v najkrajšem času obnovilo zasedbo in že februarja letos so v Moskvi nastopili prvič po tragični nesreči, to pa je njihova prva turneja od nesreče. Zbor, orkester in plesni ansambel na turneji obsega več kot 100 članov z obsežnim repertoarjem več kot 2000 del, ki ga prilagodijo državi gostiteljici in vključuje tudi pesmi v kitajskem, turškem in hindujskem jeziku. Zbor izvaja večne ruske klasike, kot sta Kalinka in Katjuša, poleg ruskih narodnih in patriotskih pesmi pa izvajajo tudi dela klasične glasbe in svetovno znane operne arije. Izjemno priljubljen v domači Rusiji in po svetu, zbor nastopa ob najpomembnejših ruskih praznikih in drugih uradnih protokolarnih funkcijah. Nastopili so pred papežem Janezom Pavlom II. v Rimu, na slovesnosti ob zaprisegi predsednikov Borisa Jelcina in Vladimirja Putina, na otvoritveni slovesnosti olimpijskih iger v Moskvi leta 1980 in na zimskih olimpijskih igrah v Sočiju leta 2014. Zbor je nastopil že v več kot 60 državah po Evropi, Aziji, Afriki in Ameriki, z razprodanimi koncertnimi turnejami pa so obiskali tudi Kitajsko, Indijo in Turčijo. 

Ruski spektakel bodo otvorili člani Tržaškega Partizanskega pevskega zbora Pinko Tomažič, ki že več kot štiri desetletja ohranjajo partizansko borbeno pesem in prenašajo izročilo odporniškega gibanja. Zbor obsega šestdeset članov z repertoarjem revolucionarne, delavske in narodne pesmi, ki jih izvajajo v različnih jezikih.

Vas zanima več? Pridite k nam na kavo!

    Oglasite se nam lahko tudi preko hitrega obrazca: