Priročnik za muzičarje! – TEHNIČNI RIDER

Za organizatorje, tonske mojstre, lučkarje in seveda za izvedbo odličnega koncerta je še kako pomemben brezhiben tehnični rider. Dobro pripravljen tehnični rider skrajša čas postavitve banda, produkcijski ekipi pa prihrani morebitne nesporazume.

Najprej dobro razmislimo, kaj vse potrebujemo na odru, da se bomo počutili kar najbolj sproščeno in domače. Predstavljajmo si, da želimo opremo iz našega vadbenega prostora preslikati na oder. Kateri kosi opreme so nepogrešljivi, katere nam lahko zagotovi organizator? Če na svojem nastopu ne želimo naleteti na razglašene bobne, nizkocenovne kitarske ojačevalce ali pa mikrofon, ki ga je popljuval pevec banda, ki je nastopil pred nami, bomo morali omenjene stvari prinesti s seboj.

INPUT LIST

V tehničnem riderju najprej navedemo vse kanale na mešalni mizi, ki jih band potrebuje za nastop. Premislimo, koliko mikrofonov potrebuje bobnar, koliko ojačevalcev imajo kitaristi in basisti, koliko klaviatur imajo klaviaturisti, koliko vokalistov je na odru in podobno. V posebnem stolpcu pri posameznem kanalu pripišemo še vrsto priklopa in označimo, katere stvari bo prinesel band in katere mora zagotoviti ozvočevalec. 

Pri razporeditvi kanalov upoštevamo smiselno zaporedje, saj bomo imeli v nasprotnem primeru različne bobne na začetnih kanalih mešalne mize, nekje vmes in še na koncu. Taka razporeditev bi bila zelo nepregledna in bi tonskemu mojstru otežila delo. Inštrumenti se na kanale ponavadi razporedijo na način:

Ne spreglejte tudi:  Priročnik za muzičarje! - LOGISTIKA

– bobni   – bas   – kitare   – klaviature  – lead vokal – back vokali – ostali instrumenti/matrice/metronom

NAČRT ODRA

Tehniki potrebujejo še tloris postavitve banda na odru, na katerem morajo biti jasno vidne pozicije članov banda, električnih vtičnic, označena morajo biti mesta, kjer so potrebna mikrofonska stojala in podobno. V odrski načrt vrišemo tudi pozicije monitorjev ter razpored monitorjev na mešalni mizi, vsaki poziciji pa pripišemo potrebne kanale z input lista.

DODATNO

V tehnični rider vpišemo še posebne želje in druge podatke, kot so:

  • preference glede znamke mešalne mize,
  • kontaktno osebo, ki se najbolje spozna na tehnično postavitev banda,
  • kontakt lastnega tonskega mojstra (če ga imamo),
  • predvideno uro in trajanje tonske vaje.

HOSPITALITY RIDER

V hospitality riderju določimo netehnične pogoje koncerta.

Vanj vpišemo pričakovanja glede pogostitve – posebnosti glede prehrane, želje glede točno določenih pijač in podobno. Dodamo še pogoje urejenosti zaodrja (primerno ogrevan oziroma ohlajen prostor, kamor publika nima vstopa, z lastnim toaletnim prostorom in možnostjo zaklepanja itd.). Verjemite – nič ni samoumevno.

Ne spreglejte tudi:  Znamo izbrati najprimernejšo komunikacijsko platformo?

Pomisliti moramo tudi na oddaljenost prizorišča od našega bivališča (predvsem, ko igramo v tujini), da se z organizatorjem po potrebi dogovorimo za prenočišče po izvedenem nastopu.

PRIROČNIK

Prijavite se na naši spletni strani in poslali vam bomo naš novi priročnik za muzičarje, v katerem boste našli tudi vzorec za pripravo tehničnega in hospitality riderja. Pa še marsikaj drugega.  Če morda potrebujete nekoga, ki bi vam pomagal pri pripravi riderjev, pa vas z veseljem vabim, da pridete k nam na kavo in pogovor.

Pridite k nam na kavo!

    Oglasite se nam lahko tudi preko hitrega obrazca:    Oznake:, , ,

    Read Also