Kam po royalty free fotografije?

Ko pripravljamo vsebine za naša družbena omrežja, je skoraj nujno, da jih opremimo tudi z grafikami. Tako so objave bolj privlačne, prav tako pa je bolj verjetno, da jih bodo naši sledilci opazili. Pri izbiri fotografij moramo biti pozorni, da izberemo takšne, ki so royalty free. Če pa se odločimo za avtorsko zaščitene, moramo avtorja nujno tudi navesti.

Kaj pomeni, da je fotografija royalty free?

Fotografijam, ki niso avtorsko zaščitene, pravimo royalty free fotografije. Na voljo so pod licenco Creative Commons Zero oz. CC0. To pomeni, da se je avtor dela odpovedal svojim avtorskim pravicam. Takšne fotografije lahko uporabljamo tako za osebno rabo kot tudi v komercialne namene, dovoljenja avtorja pa za to ne potrebujemo.

Pazimo, da so fotografije v formatu, ki je primeren za naše omrežje. Če je potrebno, jih lahko tudi obrežemo.

Danes si bomo pogledali nekaj spletnih platform, na katerih najdemo royalty free fotografije.

Pexels

Pexels je zelo uporabna platforma, saj omogoča preprosto iskanje po različnih kategorijah fotografij. Temo, ki nas zanima, preprosto vpišemo v iskalno okence. Odpre se nam seznam fotografij, ki jih lahko nato prenesemo in uporabimo v naši objavi. Pri vsaki fotografiji lahko pogledamo tudi informacije o velikosti in resoluciji. Spremljamo lahko tudi leaderboard, na katerem vidimo, katere fotografije so si uporabniki največkrat ogledali. Pexels ponuja tudi free royalty videe.

Ne spreglejte tudi:  Okrogla miza: Ljubljanska borza - Kapitalski trg kot gonilo razvoja

StockSnap.io

Na platformi StockSnap.io lahko izbiramo med mnogo visokoresolucijskimi fotografijami. Tudi po tej platformi lahko želene fotografije poiščemo z vpisom teme v iskalno okence. Ko izberemo fotografijo za prenos, se nam prikažejo podrobnosti o velikosti in resoluciji, prav tako pa lahko vidimo, koliko ljudi si je fotografijo že preneslo. Fotografijo lahko shranimo med priljubljene, na voljo pa je tudi urejevalnik, v katerem lahko fotografijo obrežemo, prilagodimo svetlost ali dodamo kakšen napis. Nato si fotografijo preprosto prenesemo in že je pripravljena za našo objavo.

Pixabay

Pixabay poleg fotografij ponuja tudi ilustracije, grafike v vektorski obliki, videe in glasbo, ki si jih lahko brezplačno prenesemo. Ogledamo si lahko tudi podatke o številu ogledov in prenosov, o dimenzijah in pri nekaterih fotografijah celo o specifikacijah fotoaparata, s katerim je bila posneta fotografija.

Unsplash

Širok nabor fotografij ponuja tudi Unsplash. V iskalno okence preprosto vpišemo temo, ki nas zanima, lahko pa seveda izbiramo tudi po kategorijah. Pri vsaki fotografiji so na voljo tudi informacije o številu ogledov in prenosov, ogledamo si lahko tudi dimenzije in pri nekaterih specifikacije fotoaparata. Unsplash ponuja izbiro postavitve, tako da lahko že takoj označimo format, ki ga želimo, prav tako pa lahko označimo ločen prikaz barvnih in črnobelih fotografij.

Ne spreglejte tudi:  Google oglasi so lahko popolnoma zgrešeni!

Reshot

Na prvi pogled se mogoče zdi, da Reshot ponuja manjši nabor fotografij, kljub temu pa je lahko ta platforma prava izbira, če iščemo malce manj generične fotografije. Izbiramo lahko med različnimi kategorijami, pri vseh pa so navedene tudi dimenzije.

Freestocks.org

Če se nam zdi, da še vedno nismo našli tiste prave fotografije, lahko pobrskamo tudi po Freestocks.org. Nabor fotografij je manjši kot pri drugih platformah, fotografije pa so tudi tu razdeljene v kategorije, brskanje pa nam olajša tudi iskalno okence.

Tako, sprehodili smo se čez top platforme za royalty free fotografije, sedaj pa nas čaka le še izbira tiste prave in naša objava bo popolna!

Potrebujete pomoč? Pridite k nam na kavo!

    Oglasite se nam lahko tudi preko hitrega obrazca:    Oznake:, , , , , , ,

    Read Also