Ali se moj oglas na Facebooku prikazuje pravim ljudem?

V kolikor ste redni uporabniku Facebooka, ste v zadnjih letih zagotovo opazili, da se na vašem news feedu (zidu) pojavlja vedno več oglaševalskih vsebin. Bodo sledilci vaše Facebook strani, ki ste jih pred časom navdušili s svojo vsebino, sploh seznanjeni z novo ponudbo, če jo zgolj objavite na zidu strani, ne da bi to finančno podprli?

Ste se kdaj vprašali, kakšne oglase videvate kot uporabnik Facebooka in zakaj? V naslednjih minutah vas vabim na kratek sprehod po možnostih targetiranja plačljivih vsebin na Facebooku. 

Torej – kot vsi že vemo – Facebook blagovnim znamkam omogoča, da svoje vsebine finančno podprejo in s tem dosežejo širši krog ljudi. Algoritem, ki razporeja prikaze vsebin posameznemu uporabniku, je sicer velika uganka, kljub temu pa smo pri oglaševanju na Facebooku uspešnejši, če se aktivno posvetimo t. i. targetiranju oziroma ciljanju uporabnikov

Najprej in najpogosteje se oglaševalci poslužimo t. i. “demografskih parametrov”. Svojo ciljno skupino lahko tako omejimo na področje, v katerem uporabniki živijo ali se trenutno nahajajo, ciljamo samo na ženske uporabnice, vključimo samo uporabnike, starejše od 40 let, in podobno. 

Ne spreglejte tudi:  Orodja marketinške avtomatizacije

Ker pa je naš oglaševalski budžet dragocen in ne želimo, da se, na primer oglas za otroški stolček prikaže nekomu, ki nima otrok, se poslužimo še detajlnega targetiranja. S tem lahko konkretno določimo dodatne parametre prikazovanja našega oglasa, npr. zanimanja ali poklicne usmeritve. Otroški stolček denimo potrebuje nekdo, ki je v preteklih mesecih izkazal interes za voziček ali kupil podobno opremo, namenjeno otrokom. Oglas za našo novo družabno igro naj se prikaže ljudem, ki sledijo stranem, povezanim z družabnimi igrami, oglas za našo zbirko poezije pa tistim uporabnikom, ki sledijo stranem, ki se definirajo kot literatura. Hmmm, bi bil oglas za poročni prstan morda primeren za uporabnike, ki so svoj status opredelili kot “zaročen”?  

Posamezne pogoje lahko nastavimo, da se med sabo dopolnjujejo in mora uporabnik zadostiti več pogojem, lahko pa hkrati nastavimo tudi izključujoče pogoje. Športnega dresa Manchester Uniteda seveda ne želimo ponujati navijačem Liverpoola. S postavitvijo več parametrov lahko tovrstno ciljanje postane izredno natančno. 

Če pustimo ob strani samo vsebino, je poleg tega, na koga ciljamo, pomembna tudi zasnova oglasa. Priporočljivo je, da namesto enega oglasa z enotno podobo ustvarimo več oglasov z različnimi spremnimi teksti in grafikami, ki nagovarjajo posamezne ciljne skupine. Ko bo takšen oglas dosegel uporabnika, bo ta veliko prej reagiral nanj, saj sta vsebina in oblika  prilagojeni njegovim interesom in (če želite) okusu. 

Ne spreglejte tudi:  Je pravopis res pomeben?

Bi radi analizirali možnosti, ki jih Facebook oglaševanje ponuja pri trženju vaših produktov?

Ko utegnete, se oglasite na kavo in to naredimo skupaj!

    Oglasite se nam lahko tudi preko hitrega obrazca:    Oznake:, , , , , ,

    Read Also